februari 12, 2019 Bosbeheerplan Geen reacties
bosbeheer noorderkempen

Voor een project in de Noorderkempen, nam Landmax 70 hectare bosgebied onder handen.

Om de ecologische functie te garanderen, hebben we een graduele bosrand laten aanleggen. De graduele overgang bestaat uit drie zones: een grasstrook, een zoomvegetatie met ruigtekruiden en een mantel met struikgewas.
Om dit te bekomen, werden de eerste twintig meter vanaf de veldweg gekapt en de eerste tien meter geplagd. Door de bovenste grondlaag en vegetatie te verwijderen, kunnen de aanwezige heiderelicten verder uitbreiden. Dit is een beheertechniek die vooral wordt toegepast op de heide.

Verder van de weg kan de vegetatie spontaan ontwikkelen tot een struiklaag.
Het veelvoud aan habitats waarin heel wat plant- en diersoorten een plaats vinden, is het positieve resultaat van de graduele overgang.

In de bosbestanden zelf streven we op langere termijn naar eikenbestanden. De aanwezige natuurlijke verjonging wordt op een correcte manier gesnoeid, zodat de eigenaar later kwaliteitsvolle stammen kan verkopen.

Op deze manier geven we invulling aan zowel de versterking van de natuurwaarde van de bossen als van de toekomstige houtoogstmogelijkheden. Het gunstige subsidiesysteem van de Vlaamse overheid zorgt ervoor dat dergelijk beheer gestimuleerd wordt.

Heeft u vragen over bosbeheer? Stel hier je vraag. We helpen je graag verder.


Expertise: kennis van wetgeving, beheerplanning, kennis van kwaliteitshout, ecologische kennis en projectcoördinatie

Written by admin