Hoe is het met de dorpslinde in Massemen?

Eén jaar geleden startte Landmax de werken op voor de groeiplaatsvergroting aan de monumentale dorpslinde in Massemen. We zorgden voor een vergroting van de doorwortelbare zone onder het dorpsplein van 40m³ en plaatsten een taksteun voor de uitzakkende tak. Onze experten gingen in oktober 2021 even kijken hoe de boom het jaar doorstaan heeft.

Aan het woord Willem De Kesel, adviseur bij Landmax, die de werken een jaar geleden nauwgezet opvolgde en Jotie De Meyer, ETW boomspecialist bij Landmax.

Weinig stress dankzij de vele regen

“Op basis van de nieuwe scheuten die gevormd werden, kunnen we stellen dat de linde een goed jaar achter de rug heeft. Sommige scheuten zijn zelfs langer dan 30cm! Daar moeten we vooral de afgelopen zomer voor danken. De vele regen heeft gezorgd voor weinig stress waardoor de linde optimaal heeft kunnen profiteren van een ideaal groeiseizoen. We hopen dan ook dat haar eerste worteltjes de weg naar de vergrote groeiplaats hebben gevonden.”

“Opvallend is toch het uitzakken van de zware tak van de linde. Naast de groeiplaatsconstructie werd tevens ook een extra steun geplaatst om de zware tak te ondersteunen. Deze werd enkele millimeters onder de tak geplaatst om het opdrukken te vermijden. Vandaag is duidelijk te zien dat de tak al sterk rust op de steun. We moeten dus stellen dat de gemeente hierin snel gehandeld heeft om ook een extra steun in te plaatsen. Anders was de zware tak misschien uitgescheurd.”

“We zijn trots op onze bijdrage in het project en aan de aandacht die de boom gekregen heeft. Het toont aan dat we onze bomen, zeker in (sub)urbane omstandigheden de nodige aandacht moeten geven om een duurzaam bestaan te garanderen. Hopelijk kunnen zo nog vele eeuwenoude bomen onze stedelijke milieus karakter geven.”

Lees meer over de aanpak één jaar geleden.

Written by admin