maart 9, 2021 Nieuws Geen reacties

LANDMAx vindt twee exemplaren van de zeldzaamste inheemse boomsoort in vlaanderen

Tijdens terreinwerk in Kontich en Ingelmunster viel ons oog op 2 knoestige bomen in de wegberm. Al snel hadden we het idee dat het om Zwarte populier ging, de zeldzaamste inheemse boomsoort van Vlaanderen. Het leek ons nuttig om deze waarnemingen door te geven aan het Instituut voor Bos en Natuuronderzoek (INBO).

Zopas kreeg Landmax van het INBO een bevestigingsmailtje. Op beide bomen werd een DNA-analyse uitgevoerd. Het bleek telkens om zuivere Zwarte populier te gaan. Van de twee bomen werd door het INBO stekmateriaal afgenomen om dit vervolgens op te kweken in hun boomkwekerij.

De koning van het bos

De Zwarte populier is van nature een boomsoort die voorkomt in valleien van grotere rivieren en een natuurlijke populatie komt in Vlaanderen enkel nog voor langs de Maas. Zwarte populier verdraagt erg natte omstandigheden en heeft zelfs helemaal geen moeite met tijdelijke overstromingen in de winter. In de zogenaamde ‘zachthoutooibossen’ is de Zwarte populier onmiskenbaar de koning van het bos. Hij groeit uit tot een reus van meer dan 30m hoog en kenmerkt zich, in tegenstelling tot de Canadapopulieren, door zijn knoestige stam en sterke vertakkingen.

Hopelijk draagt de ontdekking van Landmax er toe bij dat er binnenkort in rivierbossen langs ook o.a. Schelde, Leie en IJzer Zwarte populier geplant wordt.

Written by admin