Opvolging beheerwerken: natuurlijke verjonging grove den

Af en toe zetten we eens graag een terreinrealisatie van Landmax in de kijker. Hier ziet u enkele beelden van natuurlijke bosverjonging met grove den. We zijn niet alleen erg tevreden met het resultaat dat we initieerden, maar het is ook onze opinie dat bosverjonging met grove den te sterk achterblijft in het huidige bosbeheer. Het is nochtans moeilijk te stellen dat deze soort zijn economische en ecologische potentieel nog niet bewezen heeft …

Om zich succesvol te kunnen verjongen heeft grove den drie voorname elementen nodig: voldoende licht, de aanwezigheid van zaadbomen en een lichtjes verstoorde bodem. De foto’s geven het resultaat weer van 1 jaar natuurlijke ontwikkeling. Na een eindkapping in een oudere opstand lieten we het takkenhout door een rupskraan op rillen/takkenhopen trekken. De overstaanders die we behielden, deden de rest.

Op circa 75% van de oppervlakte staan ondertussen ruim voldoende jonge dennetjes. Doorheen het volgende groeiseizoen wachten we af ook de resterende ruimte nog ingevuld wordt, desnoods planten we gericht nog wat bij. In een bosbestand waar we zo’n 10j geleden dezelfde werken uitvoerden, toornen de overstaanders nog steeds mooi boven het opkomende bos uit. Ook het perspectief op een leeftijdsmenging met oude getuigenbomen stemt ons tevreden.

Spontane verjonging van grove den na terreinvoorbereiding met kraan

Written by admin